Dermatologisk ljusterapi

Dela

En annan form av ljusterapi är dermatologisk ljusterapi. Denna form av ljusterapi sker med blått ljus, och har visat sig effektiv som behandling mot framför allt psoriasis men även akne. Det blå ljuset ska minska och lindra besvären i huden hos psoriasispatienter.

I denna artikel ska vi titta lite närmare på just dermatologisk ljusterapi och hur den kan vara ett bra alternativ för dig.

En behandling utan UV-strålning

Behandlingen sker med kortvågiga LED-lampor. Den blåa ljusbehandlingen är en UV-fri ljusbehandling för mild till måttlig plackpsoriasis. Ljusbehandlingen kallas blå eftersom dess korta ljusvågor med vågfrekvens 453 nm, ser blå ut för det mänskliga ögat. Ljusstrålarna innehåller inte skadliga UVA och UVB-strålar, som många andra psoriasis ljusbehandlingar och behandlingen är gift- och kemikaliefri samt skonsam mot huden.

Uppfinnarna bakom det ursprungliga blåa LED-ljuset tilldelades Nobelpriset i fysik då ljuset är mer energieffektivt och miljövänligt än normalt ljus. Idag får man den blåa ljusbehandlingen genom en bärbar ljuslampa som man kan använda hemma. Lampan behandlar med effekten av 40 små högeffektiva LED-dioder.

Så fungerar blå ljusterapibehandling

Det blåa LED-ljuset stimulerar en rad naturliga processer, som huden har svårt att själv reglera när man har psoriasis. Så här fungerar det:

  • Särskilda lysdioder är inställda på en specifik våglängd vilket avger ett blått ljus som reglerar produktionen av hudceller.
  • Ljuset reducerar helt enkelt inflammationstillståndet i huden.
  • Därmed dämpas överproduktionen av hudceller, keratinocyter, som skapar det fjällande lagret av hud som vanligtvis karakteriserar plackpsoriasis.
  • Ljuset minskar obehagliga symptom såsom förtjockning, rodnad och fjällning av huden på de psoriasisfläckar som behandlas med ljuset.
  • Behandling med blått ljus kan göras hemma med hjälp av en apparat som du fäster på själva utslaget. Rekommendationen är att man behandlar varje plack 30 minuter per dag i fyra veckor.

Forskningen bakom blå ljusterapibehandling

Det blåa ljuset har testats för sina effekter genom en rad medicinska studier. Den första studien visade att blått ljus med våglängden 453 nm har en positiv effekt på plackpsoriasis, som beskrivits ovan. I andra studier följde man patienter och behandlade dem med blått ljus i 4 respektive 12 veckor.

Båda studierna visade att patienternas psoriasissymptom förbättrades markant med stabiliseringen av både hudcellsproduktion och inflammationstillstånd i huden. Resultatet av den sista studien visade en klar förbättring av symptomen hos 80 % av patienterna och för några av patienterna försvann plackpsoriasisen helt.

Vem kan använda behandlingen?

Som ett nytt område inom ljusbehandling för psoriasis är det blåa ljuset speciellt utformad för att behandla mild till måttlig plackpsoriasis. Vanligtvis innehåller psoriasis ljusbehandling nämligen UV-strålar och erbjuds därför oftast endast till patienter med svår psoriasis.

Biverkningarna från strålningen är annars för stora för att behandlingen ska kunna försvaras i förhållande till generna från sjukdomen. Blå ljusbehandling är utan UV-strålar och kan därför användas av patienter med mild till måttlig plackpsoriasis.

Biverkningar av blå ljusterapi

Studierna om blå ljusbehandling har visat att LED-ljuset inte är skadligt för huden. Ljuset verkar utan att använda aktiva ingredienser och kemikalier, och därför undgår man de biverkningar som det annars kunde ha orsakat. I studien, som genomfördes i juni 2014 med 50 patienter på universitetssjukhuset i Aachen i Tyskland, upptäckte man inga negativa biverkningar med den blåa ljusterapin.