Gryningssimulator

Dela

Gryningslampor, eller så kallade gryningssimulatorer, har blivit vanliga på senare år som en variant av ljusterapi. Lider du av lättare vintertrötthet eller har svårt att vakna på morgonen kan du testa en gryningslampa. En del företag erbjuder gratis provperioder där du kan testa i lugn och ro. Märker du inte av någon effekt skickar du helt enkelt tillbaka lampan.

Här nedan hittar du information om just gryningslampor och hur de kan hjälpa dig mot vintertrötthet och sega morgnar.

Vad är en gryningslampa?

Gryningslampan, eller gryningssimulatorn, är en relativt ny teknik där man använder ett ljus som sakta ökar i styrka, för att imitera den naturliga soluppgången. Flera utländska forskningsstudier har redan visat att personer med årstidsrelaterade problem (SAD) får en mycket god hjälp av simulerad soluppgång. Många som lider av SAD använder både en Bodyclock och en ljusterapilampa för att optimera behandlingen.

Gryningslampa – så fungerar det

  • När ljuset gradvis stiger till full styrka på morgonen, får din kropp signalen att starta uppvaknings-processen medan du fortfarande sover. Det som händer är att hjärnan luras att tro att dagen gryr och därmed bromsas produktionen av melatonin (sömnhormonet som produceras när det är mörkt och som gör oss trötta).
  • När sedan klockan ringer är kroppen redan inställd på att det är morgon och du vaknar upp med en piggare känsla. De flesta som använder Bodyclock vaknar strax innan ringsignalen startar, det vill säga när ljuset uppnått sin maximala styrka.
  • På kvällen fungerar klockorna på omvänt vis. Du kan då somna till en fingerad solnedgång som får din kropp att varva ned och hjälper din insomning. Din sömn blir därmed mer regelbunden och vitaliserande. Klockorna kan givetvis användas som vanliga säng/läslampor.

Gryningssimulatorer för barn

Många småbarnsföräldrar har också upptäckt lampornas förträfflighet. Föräldrar som har barn som har svårt att somna på kvällen har upptäckt att solnedgångseffekten verkar rogivande och underlättar insomningen.

Det finns nu en helt ny produkt som är helt anpassad för barn, Bodyclock Junior. Den har samma funktioner som Bodyclock Sunray, men med stjärnor och månar utsirat i plast-globen som ger en mysigare effekt.

Gryningslampa kan användas året runt

Om du inte sover med persienner, gardiner fråndragna nattetid under sommaren, så blir skillnaden mellan mörk natt och morgon lika stor som på vintern. Gryningslampans skonsammare start på dagen blir då lika användbar på sommaren. I annat fall, gör uppehåll april – augusti och börja använda den igen från mitten av augusti – april.

Hitta ljusterapi som passar dig

Oavsett om du lider av SAD eller lättare vintertrötthet är ljusterapi ett alternativ som passar många. Utbudet av ljusterapi och ljusterapilampor är idag större än för bara några år sedan, vilket innebär att det finns något som passar de flesta. Här på Ljusterapi.com har vi samlat så mycket information som möjligt för att ditt val ska bli lite enklare och vi hoppas informationen ska hjälpa dig i ditt val.