Här kan du få ljusterapi

Dela

Du kan få ljusterapi via vissa landsting och sjukhus. För det behöver du uppsöka din läkare och få remiss till ljusterapi. Vill du testa hemma finns det många olika typer av ljusterapilampor som du enkelt och bekvämt kan testa och använda hemma. På en del andra privata anläggningar kan du också få ljusterapi, exempelvis på spa, hud – och hälsokliniker runt om i landet.

Nedan ska vi titta lite närmare på vilka olika platser som erbjuder ljusterapi.

Ljusterapi hemma

Vill man testa ljusterapi hemma finns det en hel del produkter på marknaden som mer än väl fyller behovet. Ljusterapilampor är relativt dyra, speciellt de lite större och bättre. Det har dock visat sig att ljusterapilamporna fungerar, både i forskningsrapporter men även i utlåtanden från läkare och sömnprofessorer som rekommenderar dessa ljusterapiprodukter.

Det kan vara värt att nämna att behandlingen bör utföras på morgonen då effekten är som störst då och ljusterapilampor bör inte användas på kvällen då det kan leda till insomningsbesvär för många. De flesta produkter som finns på marknaden just nu visar på väldigt positiva resultat kring effekterna av ljusterapi.

Använd lampan på morgonen

Genom att använda en ljusterapilampa på morgonen laddar du ditt batteri inför hela dagen. Med hjälp av ljusterapi ska din hormonbalans påverkas positivt vilket gör att stresshormonet kortisol ökar och att produktionen av melatonin minskar. Så om du känner dig trött, nedstämd eller har lättare depression på hösten/vintern kan det vara värt att testa en ljusterapilampa hemma, gärna i kombination med D-vitamin för maximal behandling.

Rekommenderat är att ljusterapilampan används vid frukosten d.v.s. på matbordet medan du äter din frukost och behandlingen bör gärna uppgå till närmare en timme.

Ljusterapi – via landstinget

Långt ifrån alla landsting i Sverige erbjuder ljusterapi. Det finns dock några landsting i Sverige som bedriver egna ljusterapianläggningar. För att få ljusterapi via landstinget ska du ringa ditt landsting och fråga om det finns någon ljusterapianläggning på ett sjukhus nära dig.

Ljusterapi – andra behandlingsanläggningar

Det finns många ställen runt om i Sverige där ljusterapi är en del av utbudet. En del spa-och hälsoanläggningar erbjuder ljusterapi och likaså vissa andra privata företag som exempelvis hudkliniker. Är du nyfiken på ljusterapi och bara vill testa på för att se om det är något för dig kan du titta igenom vår topplista över de bästa platserna för ljusterapi i Sverige. Sedan är det bara att boka en tid!

Hitta ljusterapi som passar dig

Oavsett om du lider av SAD, lättare vintertrötthet eller psoriasis är ljusterapi ett alternativ som passar och hjälper många människor. Utbudet av ljusterapi och ljusterapilampor är idag större än för bara några år sedan, vilket innebär att det finns något som passar de flesta.

Här på Ljusterapi.nu har vi samlat så mycket information som möjligt för att ditt val ska bli lite enklare och vi hoppas informationen ska hjälpa dig i ditt val.